* Maak iedere avond een back-up.
Maak een back-up op een laptop, tablet of hard-disk met card-reader voor verschillende geheugenkaartjes. Ik heb zelf deze .
Er zijn ook goedkope netbooks ( kleine laptops) te koop.
Mocht je niet op kunnen slaan, zorg dan dat je de geheugenkaartjes af en toe verwisselt, dan staat de helft in ieder geval nog op je reserve geheugenkaartje.
De ene keer dat ik een paar dagen niet had opgeslagen werd mijn camera op Borneo gestolen. Die camera kon vervangen worden, maar die foto's waren echt weg.
* Gebruik gps.
Sommige compact camera's hebben tegenwoordig gps. Daardoor weet je precies waar een foto gemaakt is.
Er bestaan ook losse gps loggers. Als je de tijd van camera en gps logger synchroniseert registreert de logger waar en wanneer een bepaalde foto gemaakt is.
Later kun je die informatie aan de foto toevoegen. Er bestaan ook apps voor smartphones die aan gps tracking doen. Dat bestand kun je ook weer aan de foto's koppelen.
Voor Nikon en Canon zijn er ook speciale loggers die je op de camera kunt aansluiten. Coordinaten worden dan automatisch in de info van de foto gezet.
* Ieder z'n eigen camera.
Meestal is er één persoon in het gezin die de foto's maakt. Het is leuk om ook anderen foto's te laten maken. Dat kan uiteraard ook heel goed met een mobieltje.
Laat kinderen ook foto's maken. Interessant om hun kijk op een situatie te zien. Het is dan wel handig om de tijd tussen de camera's te synchroniseren.
Als je dan de foto's van de verschillende camera's in een map zet, komen ze automatisch in de goede volgorde te staan.
Zo maak ik graag foto's van de natuur en portretten. Mijn vrouw zoekt meer naar de opvallende en grappige details.
* Zonder flits 's avonds.
Gebruik 's avonds niet automatisch de flitser. Het verandert de hele sfeer. Tegenwoordig kun je de gevoeligheid (iso instelling) van de camera goed verhogen zonder al te veel kwaliteitsverlies.
Goed om de camera ergens op te zetten of een klein statiefje te gebruiken om camera beweging, en daardoor een onscherpe foto, te voorkomen. Hierdoor kun je met een langere sluitertijd werken.
Veel camera's hebben ook image stabilizing die camera beweging compenseert.
Soms kun je overdag met volle zon juist beter wel de flits gebruiken. Bij portretten in volle zon krijg je zware schaduwen onder de ogen en dat is niet mooi. Met de flits kun je die schaduwen verminderen. Dat wordt ook wel een invulflits genoemd.
* Blijf schieten.
Maak zeker bij portretten altijd meer dan 1 opname om te voorkomen dat iemand bv. net zijn ogen dicht heeft. Ook altijd alert zijn op onverwachte momenten waardoor de opnames minder geposeerd zijn.
De verleiding om meteen na het maken van de foto op het scherm te kijken moet je soms weerstaan, om het volgende leuke moment niet te missen.
Veel camera's hebben even tijd nodig voordat je een volgende opname kan maken. De zgn. burstfunctie zorgt ervoor dat er automatisch meerdere foto's snel na elkaar worden gemaakt.
* Extra batterij.
Een extra batterij is best prijzig. Maar toch adviseer ik je altijd een opgeladen reserve batterij bij je te hebben (en dus niet in het hotel te laten).
Ik heb m'n vrouw moeten overhalen dit te doen en ze heeft er al zo vaak profijt van gehad dat ze me heeft gedwongen deze tip ook op te nemen.
De tip van het extra geheugenkaartje (en dan omwisselen) is trouwens ook van haar :-)
* Mensen van dichtbij fotograferen.
Het is leuk om mooie of karakteristieke gezichten te fotograferen. De verleiding is groot om met een tele lens te fotograferen.
Makkelijker wellicht omdat je dat eerder stiekem kunt doen. Maar er blijft dan wel een afstand tussen jou en de persoon. Letterlijk en figuurlijk.
Beter is het om toch toestemming te vragen en van dichtbij te fotograferen. Het is vaak ook mooi om mensen in de lens te laten kijken.
Altijd leuk om de foto op de camera te laten zien aan de persoon. Dat levert vaak vrolijke momenten op.
Soms vragen mensen geld als je ze vraagt of je hen mag fotograferen. Dat doe ik uit principe niet. Dan liever geen portret.
Wel noteer ik vaak een e-mail adres van mensen die het leuk vinden om mee te werken, om dan na de vakantie de foto op te sturen (wel opletten dat de juiste foto naar het juiste adres gaat)
*+ / -
Nog een fotografie tip over licht.
Veel camera's hebben een belichtingscorrectie functie. Hiermee kun je heel makkelijk een opname iets lichter of donkerder maken. Door te plussen of te minnen zie je direct het effect op je scherm. Je drukt pas af als je tevreden bent over de belichting.
* Ochtend / avond licht.
Er is een wereld van verschil tussen een opname in de natuur om 12 uur 's middags en een die bij opkomende of ondergaande zon is gemaakt.
Alles krijgt meer vorm door de langere schaduwen van een laagstaande zon. De sfeer kan met de minuut veranderen dus even wachten kan een totaal andere opname opleveren.
Aan mijn landschapsfoto's kun je goed zien dat ik een fan ben van zonsopgangen en zonsondergangen. Met alle plezier sta ik om 5 uur op. Die moeite wordt dan vaak beloond.
* Foto's selecteren.
Maak bij thuiskomst meteen een selectie, wacht daar geen weken mee. Durf keuzes te maken.
Een serie van 30-40 foto's kan al een mooi beeld van de vakantie geven. Laat er een klein (of groot) boekje van drukken. Perfecte opvolger van foto's inplakken.
Ik heb zelf inmiddels al allerlei formaten, stijlen en bestelservices uitgeprobeerd.
Voor vakantiefoto's is een niet al te groot formaat met vrij veel foto's waar je makkelijk doorheen kan bladeren het handigst heb ik gemerkt.
Ik gebruik tegenwoordig vaak Blurb. Bekijk een preview van mijn laatste vakantie boek.
Ook een digitaal album maken is ideaal. Wij maken altijd 2 versies: afhankelijk van de interesse van familielid of vriend laten we dan de lange of de korte versie zien ;-)